Jophiel's pragmatic guide (Danish)

Når jeg ser et jobopslag der interesserer mig, så starter jeg med at lave en punktliste over ting de leder efter som jeg kan opfylde, og ting jeg er i tvivl med hvor godt jeg matcher - her prøver jeg at finde mit bedste bud på lignende erfaring.

Husk på at langt de fleste stillinger til fysikere regner med at bruge 6-12 måneder på at oplære dig, så der er rigelig med plads til ikke at være den 'perfekte' ansøger. Det er MINDST lige så vigtigt at være én som de gider sidde på kontor med hver dag.

Når jeg har dannet mig et overblik over opslaget, så ringer jeg til kontaktpersonen på opslaget for at høre hvad jobbet EGENTLIG går ud på. (IKKE HR! Hvis der ikke er en kontaktperson, så forsøger jeg at google mig frem til den rigtige afdeling, eller ringer til receptionen og beder blive viderestillet. HR er ansat til at sige nej, og ved som udgangspunkt ikke hvad stillingen drejer sig om.)
Ofte er stillinger ikke super godt defineret, eller afdelingen er måske lidt i tvivl om hvad de EGENTLIG leder efter.

Når jeg kommer igennem til kontaktpersonen:
Hør om hvad jobbet egentlig går ud på. Det sker ofte at opslaget egentlig er lidt misvisende. Mit nuværende job søgte en elektronik-ingeniør, men ved samtale stod det klart at de egentlig bare søgte en projekt-orienteret type med teknisk baggrund som ikke blev skræmt af elektronik.
Sørg for at have nogle spørgsmål klar, både til stilling, men også til firma, arbejdsmiljø osv.
Sørg for at din entusiasme for jobbet skinner igennem. Nævn gerne at du synes det ser pisse fedt ud, og brug sætninger som "jeg kan se at I skal bruge X, jeg har erfaring med Y, kan det bruges?" God og uskyldig måde at fremme dine muligheder, allerede før du har sendt ansøgningen.
Sørg for at have et spørgsmål klar som du IKKE stiller. Det kan du bagefter sende pr. mail, á là "Tak for snakken tidligere! jeg glemte helt at spørge om X. Mvh Jophiel Wiis." Så har de også dit fulde navn på skrift og kan genkende det når ansøgningen kommer, for de har helt sikkert glemt det!

Så skriver jeg en killer ansøgning, og får en ven eller to i relevante erhverv til at skimme den og give råd til forbedringenr. Kom GERNE ind på at du har lavet revy/kæmpefest/vejledning, og især hvilke evner det har givet dig. Jeg har fået tilbudt hele to stillinger, inklusive den nuværende, fordi de mente at de evner jeg har anskaffet mig ved at sejle med Havhingsten i nogle år er uvurderlige for firmaet. I shit you not. Jeg har også fået store point for at vise mit spreadsheet til EVE Online trading frem til en samtale (på deres opfordring selvfølgelig). Du kommer til samtale på din uddannelse og ansøgning. Du bliver ansat på ALLE dine skills, især dem som ingen andre fysikere/ingeniører har.

Når jeg har sendt min ansøgning og er sikker på at den er blevet modtaget, så ringer jeg liiiiiige igen og siger "jeg tror jeg kom til at skrive den forkerte addresse på, der skulle have stået X!"
"Jamen det gør der skam allerede"
"Ok, super, jeg blev bare lige i tvivl, og jeg synes at jobbet virker vildt fedt så det ville være så ærgeligt hvis I ikke kunne få fat på mig."

Alle de her ting har til formål at de husker dig. Det er selvfølgelig mest effektivt når du kan mærke at der er en god kemi imellem dig og den kontaktperson du har fået fat på, og når jobbet ligger nogenlunde til dig. But then again, jeg arbejder som avionics ingeniør nu, og det troede jeg ikke lå til mig. Jeg fik overtalt dem med...


Hvis det viser sig at jobbet ikke er det helt rigtige match af den ene eller den anden grund, men det er en organisation som du gerne vil se mere til, så spørg dem direkte om der er andre jobs i pipelinen, eller i andre afdelinger der minder om det du gerne vil lave. Du har (forhåbentlig) allerede givet et godt indtryk, og nu har du en person 'on the inside' som kan anbefale dig direkte. Brug det!

Du kan også høre hvad du kan gøre for at blive kvalificeret til et fremtidigt job hos dem. Det kan være de har svært ved at svare på det, men det kan også være de har noget helt konkret.


Eksempler på hvordan jeg solgte mine skills til mit nuværende job hos flyvevåbnet:

MIG: "Forskellen mellem Rumfart og flytrafik er kun et spørgsmål om flyvehøjde og vindmodstand"

JOB: "Du får ansvar for udvikling, vedligeholdelse, modifikation og dokumentation af Forsvarets fly"
MIG: "Jeg har erfaring med at udvikle og dokumentere forsøgsopstillinger og rummissioner."

JOB: "Vi samarbejder i et bredt nationalt og internationalt miljø, flyproducenterne, industrien og partnernationer for at opnå de bedst mulige betingelser for drift og udvikling af de enkelte flytyper."
MIG: "Jeg har erfaring fra konferencer, rumfart, de forskellige internationale rumfartsorganisationer (ESA, NASA, osv.)."

JOB: "Vi er et bredt sammensat team med både erfarne og nyuddannede kollegaer. Vi arbejder meget i mindre teams, hvor både den faglige indsats og nytænkning vægtes højt."
MIG: Jeg har lavet [relevante ting]... og FysikRevy^TM!

JOB: "Du bliver ansvarlig for avionics og elektriske systemer på C-130J og du vil være i tæt kontakt med både flyproducenten samt de piloter og teknikere, der bruger flyene. Du er dermed direkte involveret i operative test af systemer, opdateringer og ved fejlfinding.""
MIG: Jeg har erfaring med brede tekniske løsninger igennem projekter og... FysikRevy^TM!

JOB: "Du kommer til at foretage tekniske vurderinger, databehandling og diagnosticering af forskellige problemstillinger, som opstår enten i forbindelse med flyvning og modifikationer eller som en del af vedligeholdelsen. Derudover udarbejder og tilretter du teknisk dokumentation.""
MIG: Altså eksperimentel fysik? Tjek.

JOB: "Du er god til at kommunikere og formulerer dig forståeligt på skrift og i tale på dansk og engelsk."
MIG: Jeg sendte en dansk ansøgning og et engelsk CV


Der er stort set ingen der ved hvad en fysiker er eller hvad vi kan. Mange tror at vi kun kan eller vil forske.
Generelt er det ligegyldigt at forklare om du er ren- geo- eller bio-fysiker, for de færreste forstår forskellen. Emnet på dit speciale vil nok heller ikke fange den store interesse hos de fleste.*
Til gengæld ved alle hvad en ingeniør er, og den sammenligning kan hjælpe til at sælge dig selv til jobs. Som fysikere er vi meget lig ingeniører, dog langt fra lige så specialiserede. Vi er lidt mindre 'hands on', og langt mere projektorienterede. Vores abstraktionsniveau er knaldgodt, og vi er bedre til at 'vide hvordan man ved ting' end stort set nogen andre, måske pånær rene statistikere.

Men pas på med at være fagligt arrogant - det er sikkert ingeniører der interviewer dig ;)


* Med mindre du er astrofysiker... af en eller anden grund tror folk at det er noget næsten mytologisk svært. Det er selvfølgelig noget bavl, men der er ingen grund til ikke at kapitalisere på den overbevisning. Jobsamtalen til mit nuværende job indeholdt en hel del diskussion om hvorvidt jeg nu ville komme til at kede mig i flyvevåbnet, når nu jeg var vant til rumfart XD
Vær klar på at svare på sådan noget hvis du er astro.

A view from the other side of the table (Danish)

- By Thomas Jansson
 
Jeg har ansat et par fysikere over det sidste år i min rolle som head of data science og i den egenskab jeg kun kan anbefale til nyuddannede kandidater er at de kan programmere - jeg ville selv anbefale python, men al programmeringserfaring er godt. Hvis kandidaten har ideer om versionstyring af software som f.eks. git er det også et stort plus. 
 
Jeg er også knap så interesseret i karaktere, så længe de ikke er helt forfærdelige. Hvis kandidaten har bygget noget spændende som studerende trækker det en del op. Nogle har dannet et lille firma, hjulpet en frivillig organisation med noget fysik/programmering eller haft et relevant studie arbejde. Det er alle gode ting på cv'et. 
 
En overvejelse jeg af og til har haft når jeg har læst cv'er igennem er at en kandidat kan være akademisk dygtig og have høje karaktere, men jeg er i tvivl om de har driften/evnen til at "bygge" noget i et firma. Evnen til at applikere sin viden praktisk er ikke altid givet og nogle kandidater er bare bedre til forskning end erhvervslivet, hvilket jo er helt fint, men det kommer jo an på hvor man søger.
 
Længden af cv'et er også af en vis betydning. Meget mere end 2 sider er for meget, da man bliver træt og taber fokus når man skal læse 70 ansøgninger igennem. Det er svært at skære fra, men en god øvelse at skære det rigtige fra og sælge sin erfaring på 2 sider. 
 
Endelig er coverletters virkelig en god ting hvis de ellers er oprigtige. Hvis det er et standard brev kan de næsten have den modsatte effekt. Det behøves dog ikke være så svært. Man kan læse firmaets værdier/udfordringer/udvikling etc op på deres hjemmeside og skrive et kort begrundelse med sin motivation og tanker om hvorfor/hvordan man godt tænke sig at arbejde i firmaet.